Previous Page  19 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 30 Next Page
Page Background

8

Abychom p ř e č k a l i zimu bez tě c h v še ch zimn ích onemocnění -

rým, a n g ín , c h ř ip e k , musíme t ě l u d o d a t v itam ín y ze z e l e n i n y .

P ředev š ím ze z e le n in y sy ro v é , te p e ln o u úp ravou j i c h č á s te č n ě

ubývá .

Z e le n in a s e musí u p r a v i t t a k , aby z d r a v í z toho mělo sk u te č n ě

p ro sp ě c h . J e t ř e b a , abychom j i n e je n sk u te čn ě denně na s t ů l

p o d á v a l i , a l e i z p r a c o v a l i t a k , aby n a své b io lo g i c k é hodno tě

z t r á c e l a co n e jm é n ě . J e j í k a l o r i c k á hodno ta j e m a lá , má málo

b í l k o v i n , u h lo h y d r á tú a žádné tu k y . Ale j e zdrojem m i n e r á l i í

a v i tam ín ů . Ze sy rové z e le n in y můžeme d ě l a t s a l á t y

i

v zimě.

N a p ř .: s t ro u h a n á mrkev, j a b l k o , t r o c h u k řenu / na te n nyn í

n e z a p om ín e jte , má hodně v itam ín u C / s a l á t obvyklou s a lá to v o u

z á l iv k o u , /m í s to o c t a r a d ě j i c i t r ó n / , p ro s y p a t jemně nasekanou

c i b u l í .

J in ý s a l á t : s t ro u h a n á mrkev, j a b l k o , c i b u l e , k y s e lá o k u rk a , t ro c h u

'k ř e n u , po syp a t jemně aekanou syrovou p a p r ik o u .

Nebo : jemně u s tro u h a n é h lávkové z e l í , přidám e mrkev, ř e d k v ič k u ,

O solím e, posypeme sekanou c e l e r , n a t í , necháme c h v í l i u l e ž e t ,

promícháme s k y se lo u smetanou č i m a jonésou .

N ezapom íne jte h lav n ě n y n í v zimě na d ů l e ž i t o s t česneku!

A nakonec j e š t ě je d e n r e c e p t , k t e r ý snad každá kucha řka nezná :

P a la č in k y s různou z e le n in o u a j á t r y

S p o t ře b a : 1 v e j c e , i / 4 1 m léka , 1 /8 1 mouky, t ro c h u s o l i . Uděláme

t ě s t í č k o ja k o na k ap án í a upečeme z n ě j 8 p a l a č in e k , d o s t tenký ch .

Květák rozebereme na* r ů ž ič k y a udusíme do měkká. P ř ip rav ím e s i

dušený šp e n á t a máme-vli, te d y su šené houby udusíme do měkká.

P rv n í p a la č in k u pomažeme špenátem , v lož ím e do vymazané ohn iv zdo r­

né k u l a t é formy č i k a s t r o l u , d á l e dáme na n i p a la č in k u pomazanou

dušeným květákem , na t ř e t í můžeme p o k r á j e t h u s í j á t r a č i pomazat

j á t r o v o u p a š t ik o u , n a d a l š í dáme houby a t d . P o s le d n í p a l a č in k u

nepo třem e , posypeme j i strouhaným sýrem a zapečeme. Upečený obsah

vyklopíme a k rá jím e ja k o d o r t , sypeme sýrem /nem u s í b ý t / .

J e t p d o b ré , vý ž ivn é j í d l o .